Nieuws

Oefenen voor het nieuwe stemmen

Bijna iedereen heeft inmiddels wel gemerkt hoe groot de stembiljetten tegenwoordig zijn. Zo groot, dat je er bijna je kamer mee kunt behangen… Hoe onhandig dat is, hebben we allemaal wel ervaren. Daarom is er in vijf gemeenten een proef gestart met een nieuw, veel kleiner stembiljet. Ook in Aarlanderveen zullen we bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni a.s. stemmen met die nieuwe biljet. Op dat biljet moeten twee hokjes rood ingekleurd worden: Het 1e voor de partij waar je op stemt en het 2e voor het nummer van de kandidaat van die partij. Wie alleen het hokje van de partij inkleurt, stemt automatisch op de lijsttrekker. De grote stemlijst met alle namen erop komt in het stemhokje te hangen, zodat iedereen wel goed weet welke hokjes in te kleuren.

Het nieuwe stembiljet heeft grote voordelen. Niet alleen is het voor de kiezer veel makkelijker open en dicht te vouwen en in de stembus te stoppen, ook nemen ze veel minder ruimte in. En daarbij gaat het tellen van de stemmen ook nog veel sneller.

Maar het is natuurlijk wel even wennen. Het kan best even wat onzekerheid opleveren of je het allemaal wel goed doet. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om uitgebreide uitleg te krijgen en een keer te oefenen met dat nieuwe biljet. Op woensdag 29 mei, van 10:00 tot 11:30 is iedereen welkom in het Dorpshuis om wat ervaring op te doen met deze manier van stemmen. Dat kan helpen als we op 6 juni “voor het echie” gaan.

Kom dus gerust langs op 29 mei tussen 10:00 en 11:30 in het Dorpshuis! Voor meer informatie klik hier.

Aankomende evenementen